Ketjut-hammasrataspaketti?

Keskustelua aiheesta ja aiheen vierestä
p12341
Viestit: 21
Liittynyt: 02 Huhti 2007 13:34
Moottoripyörän malli: R 75/7

Ketjut-hammasrataspaketti?

Viesti Kirjoittaja p12341 »

Haluaisin vaihtaa välityksiä pyörässäni, mutta muistelen etu/takahammasrattaiden piikkien määrällä olevan merkitystä. Pitääkö paikkansa, että hammasrattaiden piikit eivät saa olla tasan jaollisia toistensa kanssa. Esim. Eturatas 11 piikkinen takaratas 62 piikkinen toimii, mutta eturatas 10 piikkinen takaratas 60 piikkinen ei toimi. Ketjut ei tällöin mene tasan hampaisiin, nopea kuluminen ym.
Muistaakseni MP maailma lehdessä 5/06 oli asiaa selvitetty, tietenkään en kyseistä lehteä kirjastosta/mistään löydä.
Googlettanut olen, mutta selvää yksiselitteistä vastausta en ole löytänyt.
Haluaisin faktatietoa asiasta, ennenkuin ostan uuden ketju hammasratas paketin.
Kiitos vastauksista tietäjille jo etukäteen.
Avatar
mek
Viestit: 108
Liittynyt: 20 Loka 2008 09:17

Re: Ketjut-hammasrataspaketti?

Viesti Kirjoittaja mek »

Noin kai se teoriassa menee, että huonoin yhdistelmä on sellainen, jossa ketjun lenkkien lukumäärä on jaollinen jommankumman rattaan hampaiden lukumäärällä. Tällöin jokaisella ketjun kierroksella sama lenkki sattuu samaa hammasta kohti. Lisää pohdiskelua on tuolla.

Esim. Pikku-Gessun vakiovälitys on 16-47 ja ketju 112 -lenkkinen, eli tuon teorian mukaan eturattaan pitäisi kulua nopeasti. Käytännössä näin ei kuitenkaan näytä olevan. Omalla pyörälläni on ajettu 10 tkm alkuperäisillä ketjulla ja rattailla, eikä edes eturatas näytä kuluneen vielä oikeastaan lainkaan. Ketju ei nouse takarattaalta nostamalla irti oikeastaan lainkaan, eivätkä takarattaan hampaat ole kuluneet vinoksi eli paketti on vielä uudenveroisessa kunnossa. Rasvailen kyllä ketjun joka tankilliselle ja putsaan silloin kuin jaksan, pidempien soratielenkkien jälkeen. Uskoisin ketjun ja rattaiden laadulla ja huollolla olevan paljon suuremman merkityksen, kuin piikkien lukumäärällä ja jaollisuudella.
p12341
Viestit: 21
Liittynyt: 02 Huhti 2007 13:34
Moottoripyörän malli: R 75/7

Re: Ketjut-hammasrataspaketti?

Viesti Kirjoittaja p12341 »

Kiitän!
Jos jollakin on vielä lisää tietoa vastaanotan mieluusti.
Vastaa Viestiin